Γι’ αυτό, θα ήθελα να σας προτείνω συνδυασμούς φαγητών και κρασιών που όχι μόνο θα αναδείξουν τις γεύσεις, αλλά θα δημιουργήσουν και μια αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας. Από τη σούπα της Ανάστασης μέχρι το επιδόρπιο της Κυριακής του Πάσχα, η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο.
Ανάσταση: Σούπα αυγολέμονη
Η σούπα αυγολέμονη, με την έντονη οξύτητα του λεμονιού και τη βελούδινη υφή από τα αυγά, αναζητά κρασί με φρεσκάδα και οξύτητα, ικανό να εξισορροπήσει την πλούσια γεύση της. Η Μαλαγουζιά του Κτήματος Βουρβουκέλη, με εκφραστικά αρώματα εσπεριδοειδών και ζωηρή οξύτητα, αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Αντίστοιχα, το Sauvignon Blanc του Marques de Riscal από την Rueda της Ισπανίας, με την τραγανή του φρεσκάδα και τις φυτικές του νύξεις, στέκεται επάξια δίπλα στην παραδοσιακή αυτή σούπα.


Αρνί στη σούβλα με ρίγανη και λεμόνι
Το αρνί στη σούβλα, με τον καπνιστό χαρακτήρα και τα αρώματα βοτάνων, απαιτεί κρασί με δομή, όγκο και πολυπλοκότητα. H Λευκή Λαγάρα του Κτήματος Βουρβουκέλη, ένα blend Sauvignon Blanc και Δαμιάτη με 6μηνη παλαίωση σε γαλλική δρύ, φέρνει αρωματικό βάθος και φρεσκάδα που ισορροπούν τη λιπαρότητα του κρέατος. Παράλληλα, το Chardonnay 1865 Selected Vineyards από τη Vina San Pedro, με τη βουτυράτη υφή και τα κομψά βαρελάτα στοιχεία, αναδεικνύει τις νότες ρίγανης και λεμονιού με εντυπωσιακή φινέτσα.


Οβελίας
Το κατσίκι στη σούβλα, ζουμερό και γεμάτο γευστική ένταση, απαιτεί ένα πιο δομημένο κόκκινο κρασί. Η Νεμέα του Κτήματος Μπαϊρακτάρη, με 16μηνη παλαίωση σε γαλλική δρύ, διαθέτει πληθωρικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, ευγενικές τανίνες και νότες γλυκών μπαχαρικών που αγκαλιάζουν τέλεια την πληθωρικότητα του πιάτου. Εναλλακτικά, το La Celia Heritage Malbec, με ζουμερό φρούτο και άνθη στο φινίρισμα, προσφέρει εξαιρετική ισορροπία και ευκολία στο pairing.


Κατσίκι με δαμάσκηνα στο φούρνο
Η γλυκόξινη διάσταση του πιάτου, με τα δαμάσκηνα να προσθέτουν ένταση και βάθος, βρίσκει ιδανικούς συνοδούς σε κρασιά με στρογγυλό σώμα και διακριτική γλυκύτητα. Το Cajo Amarone della Valpolicella από την Tenute Ca’ Botta, με την τεχνική appassimento, προσφέρει φρουτώδη γλύκα και εξαιρετική δομή. Από την άλλη, το Chateau Montlabert Saint-Émilion Grand Cru, με τη χαρακτηριστική κομψότητα του Μπορντό και τις νότες ώριμων φρούτων, δημιουργεί μια εμπειρία επιπέδου fine dining.


Κοκορέτσι
Το κοκορέτσι, με τη χαρακτηριστική του ένταση, τη λιπαρότητα και το πικάντικο προφίλ, αναζητά κρασί με δύναμη και έντονη οξύτητα για να «καθαρίσει» τον ουρανίσκο. Το Chianti Classico Monticello από το Colombaio di Cencio, ένα 100% Sangiovese, με φρέσκο κόκκινο φρούτο και δομή, ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Αντίστοιχα, το Μαυρούδη του Κτήματος Βουρβουκέλη προσφέρει στιβαρότητα, πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση – στοιχεία απαραίτητα για ένα τόσο εκφραστικό πιάτο.


Για το γλυκό κλείσιμο…
Τα σοκολατένια γλυκά απογειώνονται με το 3/13 Semi-Sweet του Κτήματος Μπαϊρακτάρη, ένα ημίγλυκο Αγιωργίτικο με νότες κερασιού, καραμέλας και σοκολάτας που δένει εξαιρετικά με κάθε πλούσιο επιδόρπιο. Εξίσου εντυπωσιακό και το Dioniso Recioto della Valpolicella από την Tenute Ca’ Botta, ένα κρασί που ξεχωρίζει για τη βελούδινη γλυκύτητα και τον φρουτώδη χαρακτήρα του.


Για το παραδοσιακό εκμέκ κανταΐφι, η πρόταση μου είναι το Vinsanto del Chianti Classico από το Colombaio di Cencio, ένα κρασί με πολυπλοκότητα, που συνδυάζει αποξηραμένα φρούτα, μέλι και νότες ξηρών καρπών – ένας υπέροχος τρόπος να κλείσετε το τραπέζι με φινέτσα και ισορροπία.

Όποιο και αν είναι το μενού σας φέτος, η επιλογή του κατάλληλου κρασιού θα απογειώσει την εμπειρία. Το σημαντικότερο όμως είναι πάντα η καλή παρέα, το μοίρασμα και το γέλιο.
Καλό Πάσχα με υγεία, χαρά και… γεμάτα ποτήρια!
Γράφει ο Θάνος Ματσαρίδης 17/04/2025